Näillä vinkeillä pyykkiamatööristä kuoriutuu pro

Näillä ohjeilla skippaat turhat työvaiheet, vältät katastrofit ja varmistat, että lempivaatteistasi on iloa pitkään.

1. Linkoa kauluspaidat varovaisesti

Tarkista ennen pesua, onko kauluksen sisäpuoli likainen tai kainalot kellertävät. Hiero niihin tarvittaessa nestemäistä pyykinpesuainetta tai tahranpoistoainetta ennen pesua.

Ronski linkous on kauluspaidan vihollinen numero yksi, sillä se kuluttaa kangasta ja tekee silitysurakasta piinallisen. Suosi mietoja kierroksia ja ripusta paita pesun jälkeen henkariin kuivumaan. Huom! Valkoinen väri säilyy valkoisena varmimmin, kun peset vaatteen yhdessä muun valkopyykin kanssa.

2. Muotoile kosteana

Jos vaate on pesun jälkeen mytyssä, oio se rauhallisin ottein takaisin muotoonsa. Taskujen läpät jäävät helposti törrölleen, jos materiaali on vähänkään paksumpaa. Painele läpät takaisin muotoonsa ja kuivata vaate lappeellaan tai henkarissa. Kun vaatteen muotoilee huolella, sitä ei tarvitse välttämättä silittää lainkaan.

3. Käytä huuhteluainetta, jos vihaat silittämistä

Huuhteluaine vie vaatteesta karheutta ja sähköisyyttä. Kauluspaitakin palautuu paremmin muotoonsa, ja silittäminen saattaa käydä hyvinkin vaivattomasti. Annostele huuhteluainetta ohjeen mukaan ja aina mitan kera: turhan ronski lorautus tekee vaatteesta klähmäisen tuntuisen.

Huuhteluaine ei sovi mikrokuitukankaille, urheiluvaatteille eikä elastaania sisältäville vaatteille, sillä se heikentää tekstiilien imukykyä ja teknisiä ominaisuuksia.

4. Pyöräytä urheiluvaatteet pikaohjelmassa

Hien haju pinttyy helposti treenivaatteisiin. Vältät tämän, kun heität ne käytön jälkeen välittömästi koneeseen ja pyöräytät pikaohjelmassa. Lyhyenkin ohjelman teho riittää, kun hikinen vaate ei ole ehtinyt muhia pyykkikorissa.

5. Käännä nurinpäin

Sukat ja alusvaatteet voi heittää koneeseen sellaisinaan, mutta melkein kaikki muu pyykki kannattaa kääntää nurinpäin ennen pesua. Näin säästät paraatipuolen kangasta. Kääntäminen on erityisen tärkeää, jos vaatteessa on painatus.

6. Vältä tyypillinen farkkumoka

Farkkujen pesu ei vaadi kovin kummoisia kommervenkkeja: housut vaan nurinpäin ja koneeseen. Hellävarainen linkous on hyvä vaihtoehto, sillä paksu farkkukangas menee kovassa linkouksessa helposti todella ryppyiseksi.

Ole kuitenkin tarkkana, kun peset housuja ensimmäistä kertaa. Jos housut päästävät väriä ja tiputtavat pesun jälkeen vettä, kuivauspaikalle voi jäädä muistoksi väritahra. Mieti siis tarkoin, minne ripustat housut kuivumaan ja suojaa tarvittaessa lattia. Jos haluat hyödyntää pesussa lähtevän värin, heitä koneeseen mukaan vanhempia, jo haalistuneita farkkuja. Näiden väri voi vahvistua hieman pesun aikana.

7. Puhdista välillä kone

Pyykinpesukone kannattaa putsata vähintään kerran vuodessa tähän tarkoitukseen sopivalla aineella. Muuten koneeseen kertyy kalkkisaostumia, jotka ovat kasvualusta mikrobeille. Vain puhtaalla koneella tulee puhdasta pyykkiä.

Muista myös pestä välillä pyykkiä korkeissa lämpötiloissa kuten 60 asteessa. Jos käytät jatkuvasti vain matalia pesulämpötiloja, pyykinpesuaineiden kemialliset yhdisteet voivat saostua ja kone lopulta rikkoutua.

Bonusvinkki! Toimi näin, jos haluat välttää parisuhdedraaman

Pyykinpesuun liittyvät erimielisyydet ovat parisuhdeongelmien klassikko. Vältyt niiltä varmimmin, kun et lapa pyykkikorin sisältöä koneeseen katsomatta, millaisia vaatekappaleita on mukana. Valkoiset, kaarituilla varustetut rintaliivit eivät kuulu samaan koneeseen lakanapyykin kanssa. Jos jokin epäilyttää, kysy ennen kuin toimit.

Jotkut ratkaisevat ongelman vetäytymällä kokonaan sivuun pyykkirumbasta. Silloin on kuitenkaan turha valittaa, jos treenipaita lojuu korin pohjalla päiväkausia ja hien haju pinttyy siihen ikuisiksi ajoiksi.

Asiantuntija: Tuotekehityspäällikkö Tomi Peltonen, Kiilto