Näin huollat tekniset vaatteet oikein

Kun peset ja huollat urheilu- ja ulkoiluvaatteesi oikein, niistä on iloa pitkään.

Nopeus on valttia

Hikiset vaatteet kannattaa pestä niin pian kuin mahdollista. Jos hilloat treenipaitaa pesukorissa pitkään, hiki pinttyy ja saattaa lemahtaa pesun jälkeenkin. Kosteisiin treenivaatteisiin riittää 50 minuutin pikapesuohjelma, joka on myös ekologinen vaihtoehto. Lisää koneeseen pyykkikorista sellaista pyykkiä, joka ei ole kauhean likaista.

Treenivaatetta ei kannata pyörittää koneessa yksinään, sillä lika irtoaa helpommin, kun tekstiilit hankaavat toisiaan pesun aikana. Jos hien haju on jo ehtinyt pinttyä, kokeile vaatteen liottamista etikkavedessä. Kaiken A ja O on kuitenkin hikeä ja likaa tehokkaasti irrottava pesuaine.

Skippaa huuhteluaine

Teknisissä vaatteissa on pienen pieniä aukkoja, joiden kautta kosteus pääsee haihtumaan. Huuhteluaine blokkaa aukot, jolloin vesihöyry jää vaatteen sisään.

Apua myyjältä

Jos ostat kalliin ulkoiluvaatteen, kysy varmuuden vuoksi myyjältä ohjeet sen pesuun. Teknisten vaatteiden pesumerkinnöistä ei aina selviä saako käyttää huuhteluainetta, ja usein valkaisu ja linkous eivät ole sallittuja. Pyydä myös vinkit siihen, kuinka usein vaate kannattaa pestä ja miten se kuivataan.

Ei linkousta kalvovaatteille

Teknisesti pinnoitetut tekstiilit, kuten GoreTex, tulisi aina pestä yhdessä muiden vaatteiden kanssa. Jos vaate pyörii koneessa vapaasti, mekaniikka voi rikkoa sen tekniset ominaisuudet. Turvallisin vaihtoehto on käsinpesu- tai liotusohjelma, jolloin pyörivä rumpu ei kolhi kangasta. Pinnoitettuja vaatteita ei kannata lingota lainkaan, sillä rypistynyt, täysin joustamaton kangas ei välttämättä suoristu kuivuessaan.

Nosta vaate koneesta läpimärkänä, suorista ja se annan veden lorista pois. Laita lopuksi kuivumaan lappeelleen niin, ettei vaate ole mistään kohdasta mytyssä. Jos vahinko ehti jo tapahtua ja ulkoilutakki on ryppyinen, kokeile pestä se uudelleen.

Pöyhi untuvaa antaumuksella

Untuvatakki on hyvä pestä aika ajoin, sillä puhdas untuva eristää likaista paremmin. Lue pesuohje tarkasti ja käytä nestemäistä pyykinpesuainetta. Jos vaatteessa ei ole vedenpitävää kalvoa, sen voi lingota kevyesti. Kuivaa takki lappeellaan tai kuivausrummussa, jos se on pesuohjeen mukaan sallittua. Untuva pakkautuu pesun jälkeen klimpeiksi, joten pöyhi takkia useaan otteeseen sen kuivuessa.

Pese lenkkarit varovaisesti

Turvallisin tapa lenkkareiden ja muiden treenikenkien pesuun on liottaa niitä ämpärissä pesuaineliuoksessa. Tällöinkin riskinä voi olla värien leviäminen, joten käy välillä kurkkimassa ämpäriin. Jotkut kengät kestävät myös konepesun, joskin vastuu on aina itsellä – ellei kengissä ole konepesun sallivaa merkintää.

Poista kengistä pohjalliset ja nauhat ennen pesua. Laita koneeseen myös vaatteita, jotta kengät eivät kolisisi koneessa holtittomasti. Linkous on syytä jättää kokonaan väliin. Pohjalliset on turvallisinta pestä käsin, ja joskus pelkkä pohjallisten pesu riittää raikastamaan kengät.

Asiantuntija: Tuotekehityspäällikkö Tomi Peltonen, Kiilto