Pyykinpesuaineen liiallinen käyttö voi pilata vaatteet ja pesukoneen

Säästyt monelta murheelta, kun maltat tarkistaa annosteluohjeen pesuainepakkauksen kyljestä.

Rennolla ranneliikkeellä pesuainetta lokeroon tai palloon, ja ei kun pyörimään. Moni noudattaa pyykinpesussa suurpiirteistä linjaa, sillä mittaaminen tuntuu vaivalloiselta tai tarpeettomalta. Osa taas haluaa pelata varman päälle ja laittaa siksi pesuainetta mieluummin liikaa kuin liian vähän.

On kuitenkin monta syytä, miksi mittaaminen kannattaa.

1. Säästät vaatteitasi ja ihoasi

Jos annostelet pesuainetta liikaa, se ei välttämättä ehdi huuhtoutua ohjelman aikana pois vaan jää tekstiileihin. Tämä voi ilmetä ihoärsytyksenä kuten kutinana tai punoituksena.

Jatkuva liika-annostelu rasittaa myös kankaita, ja herkimmät materiaalit voivat ajan myötä haurastua ja jopa reikiintyä.

Toisinaan pyykistä huomaa heti, että annostelu meni överiksi. Vaatteissa voi olla valkeita rantuja tai pesujauhemurusia. Pesuainejäämät eivät kuitenkaan aina erotu paljain silmin, mutta ongelmia, kuten iho-oireita, voi ilmetä silti.

Kun käytät lyhyitä pesuohjelmia ja matalia lämpötiloja, suosi nestemäisiä pyykinpesuaineita. Ne liukenevat jauhemaisia paremmin. Tämäkään ei toki pelasta, jos ainetta on yksiselitteisesti liikaa.

2. Säästät pesukonettasi

Ylimääräinen pesuaine kertyy pesukoneen rumpuun ja tarjoaa mieluisat kasvuolosuhteet bakteereille. Lopulta kone alkaa haista, ja myös pyykki saattaa lemahtaa. Vielä isompi ongelma syntyy, jos pesuainetta kertyy putkistoon, jolloin se voi tukkiutua.

Jos pyykkikoneesi lemahtaa, käytä koneenpuhdistusainetta ohjeen mukaan. Sen käyttöä ei kannata säästää vain ongelmatilanteita varten, vaan kone olisi hyvä putsata aika ajoin ja ainakin kerran vuodessa.

Ylimääräinen pesuaine voi myös vaahdota liikaa. Jos koneessa on vaahtoanturi, ohjelma keskeytyy. Tällöin pyykki tarvitsee lisähuuhteluja.

3. Säästät ympäristöä

Kohtuullinen käyttö on myös ympäristöteko, sillä se säästää vedenpuhdistamoita ylimääräiseltä kemikaalikuormalta. Joillain kesämökeillä on oma, mikrobiologinen vedenpuhdistusjärjestelmä. Se ei kestä suuria pesuainemääriä, vaan voi mennä epäkuntoon. Tällöin puhdistamatonta vettä voi päätyä vesistöihin.

Lisäksi liiallisen annostelun vuoksi pesuainepakkauksia on ostettava useammin. Tämä osaltaan kuormittaa ympäristöä ylimääräisten materiaalikäsittelyjen vuoksi.

4. Säästät rahaa

Yksi ylimääräinen ruokalusikallinen pesuainetta ei toki maksa paljon, mutta vuositasolla rahaa voi mennä hukkaan tuntuvampi potti. Vuosittaisista pyykinpesuainekuluista voi helposti säästää kolmanneksen, jos malttaa perehtyä ohjeisiin ja ottaa mitan käteen.

Asiantuntija: Tuotekehityspäällikkö Tomi Peltonen, Kiilto