Mitä ovat zeoliitti ja fosfaatti?

Zeoliitti

Zeoliittia käytetään pesuaineissa vedenpehmentimenä. Se on epäorgaanista, hienojakoista, savenkaltaista ainetta, joka voi kertyä pesukoneeseen ja huuhtoutua huonosti tekstiileistä, jos pyykkiä ei pestä oikein. Jos pesuaine ei huuhtoudu täysin vaatteista, pyykkiin jää vaaleita rantuja, ja zeoliitti menee tekstiilien kuitujen sisään linkousvaiheessa, minkä jälkeen sitä on erittäin hankala saada pois vaatteista. Jos zeoliittia kertyy koneeseen, pesukone haisee tunkkaiselta, putket tukkeutuvat ja laakerit kuluvat.

Kaikki Serto-pyykinpesuaineet ovat zeoliitittomia ja niitä käyttämällä säästät sekä pyykinpesukonetta että tekstiilejäsi.

Fosfaatti

Fosfaattia käytettiin pitkään pyykinpesuaineissa vedenpehmentäjänä. Sen käyttöä vähennettiin yleisesti jo 1990-luvulla ympäristösyistä, koska fosfori on yksi ympäristöä kuormittavista ravinteista ja osaltaan vaikuttaa vesistöjen rehevöitymiseen.

Markkinoilla olevissa, ammattilaisille suunnatuissa tuotteissa saa olla fosfaattia, mutta sen käyttö kuluttajatuotteissa kiellettiin 30.6.2013. Kuten kaikki kuluttajille suunnatut tuotteet, myös kuluttajille suunnatut  Serto -pyykinpesuaineet ovat fosfaatittomia.