Steariini

Steariinin poistaminen tekstiileistä saattaa olla joskus yllättävänkin työlästä.

 1. Parhaiten steariini lähtee pois, jos sen antaa ensin kuivua ja jähmettyä.
 2. Raaputa sen jälkeen kovettunut steariini pois.
 3. Imeytä loput rasvasta silittämällä se paperiin tai kankaaseen. Silitys kannattaa tehdä aina kankaan nurjalta puolelta, ettei tahra lähde leviämään.
 4. Käsittele tahra tarvittaessa vielä nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä) tai tahranpoistoaineella (Serto Tahrasooda).
 5. Pese tekstiili pesumerkintöjen mukaan, mielellään 60 asteessa, jos tekstiili sen sallii.

Silittäminen pesun jälkeen saattaa tuoda tahran pahemmin näkyviin.

Suklaa

 1. Raaputa jähmettynyt suklaa tekstiilin pinnasta varovasti esimerkiksi veitsellä. Varo levittämästä tahraa enempää.
 2. Esikäsittele tahra nestemäisellä pesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä) tai Tahrasoodasta tehdyllä tahnalla.
 3. Pese entsyymipitoisella pesuaineella kuten Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella korkeimmassa pesumerkintöjen sallimassa lämpötilassa.

Punaviini

Punaviinitahra tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti, sillä se on hyvin värjäävää. Mikäli tahra pääsee kuivumaan, tulee siitä erittäin vaikeasti poistettava.

Tuore tahra

 1. Tahran ollessa tuore voi sitä kokeilla poistaa tiskiaineella ja lämpimällä vedellä.
 2. Tuoreen tahran päälle voi myös ripotella suolaa ja antaa sen vaikuttaa. Suola imee tahran pois. Myös kivennäisvesi laimentaa tahraa.

Pinttynyt tahra

 1. Jos tahra on päässyt pinttymään, esikäsittele se nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä) tai Serto Tahrasoodalla.
 2. Pese tekstiili sen jälkeen joko nestemäisellä pyykinpesuaineella tai valkoisille tekstiileille tarkoitetulla Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella.

Kahvi

 1. Pese tahra mahdollisimman tuoreeltaan kylmällä vedellä ja käsitiskiaineella. Näin ylimääräinen kahvi saadaan tekstiilin pinnalta pois eikä tahra pääse imeytymään ja pinttymään.
 2. Esikäsittele tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä) ennen pesua.
 3. Pese entsyymipitoisella valkopesuaineella kuten Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella.

Rasva

Rasvatahrat on hyvä pestä mahdollisimman nopeasti pois tekstiileistä, etteivät ne ehdi kuivua tekstiiliin kiinni.

 1. Rasvatahrat kannattaa esikäsitellä juuri ennen pesua nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä), tahranpoistoaineella (Serto Tahrasooda) tai käsitiskiaineella.
 2. Pese tekstiili normaalilla pesuohjelmalla esim. Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä tai Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella (jos tuote kestää valkaisua) mieluiten 60 asteessa, mikäli tekstiilin pesumerkinnät sen sallivat.

Meikkivoide

Meikkivoidetahra kannattaa pyrkiä poistamaan tekstiilistä mahdollisimman nopeasti, sillä se sisältää jonkin verran värjääviä aineita. Tahraa poistettaessa tulee välttää sen hankaamista, joka levittää tahraa.

 1. Käsittele tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä) ja anna vaikuttaa hetki.
 2. Pese vaate pyykinpesuaineella, joka sisältää valkaisuainetta kuten Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella, pesumerkintöjen mukaan korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa.

Deodorantti ja hiki

 1. Esikäsittele tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella, kuten Serto Kirjo tai Serto Sportti Pyykinpesunesteellä, tai Serto Tahrasoodalla. Deodoranttitahrat kannattaa liottaa ja hangata käsin ennen varsinaista pesua, kun tahra on vielä tuore. Deodorantit ovat yleensä vahamaisia tuotteita, joten tee liotus haaleassa vedessä.
 2. Pese lopuksi Serto Kirjo tai Serto Sportti Pyykinpesunesteellä korkeimmassa pesumerkintöjen sallimassa lämpötilassa. Hienhaju vaatii usein 60 asteen pesun.

Toinen vaihtoehto:

 1. Liota tekstiiliä 1/2 tuntia etikkaliuoksessa (2 dl etikkaa, 10 l haaleaa vettä).
 2. Huuhtele ja pese koneessa pesumerkintöjen mukaan. Kokeile ensin, että tuote kestää käsittelyn.

Punajuuri

Punajuuritahran poisto tulee aloittaa, kun tahra on mahdollisimman tuore. Näin voidaan ehkäistä punajuuren imeytyminen tekstiilin kuituihin ja tahran pinttyminen.

Tuore tahra

 1. Tuoretta tahraa voi esikäsitellä käsitiskiaineella ja kuumaalla vedellä tai vaihtoehtoisesti kivennäisvedellä.
 2. Pese tekstiili tämän jälkeen pesumerkintöjen sallimassa korkeimmassa mahdollisimmassa lämpötilassa.

Pinttynyt tahra

 1. Pinttyneempi tahra kannattaa esikäsitellä tahranpoistoaineella (Serto Tahrasooda), tai nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä).
 2. Pese valkaisuainepitoisella pyykinpesuaineella kuten Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella pesumerkintöjen mukaan korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa.

Home

 1. Esikäsittele tekstiili nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä).
 2. Pese tekstiili sen jälkeen normaalisti. Suosittelemme pesua 90 asteen lämpötilassa, mikäli tekstiilin pesumerkinnät sen sallivat.

Ketsuppi

Ketsuppitahra kannattaa yrittää poistaa mahdollisimman pian sen syntymisen jälkeen, ettei se pääse värjäämään kankaan kuituja ja pinttymään.

 1. Poista ylimääräinen ketsuppi tekstiilin pinnalta esimerkiksi veitsellä. Näin ketsuppi ei lähde leviämään eikä imeydy syvemmällä kankaan kuituihin.
 2. Esikäsittele tahra nestemäisellä pesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä), tai tahranpoistoaineella (Serto Tahrasooda).
 3. Pese valkaisuainepitoisella pyykinpesuaineella kuten Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella pesumerkintöjen mukaan mahdollisimman kuumassa vedessä.

Kuulakärkikynä

Kuulakärkikynätahraa voi olla joskus mahdotonta poistaa.

 1. Tahra kannattaa esikäsitellä tahranpoistoaineella. Huuhtele vedellä.
 2. Hiero tahran päälle vielä nestemäistä pyykinpesuainetta (esim. Serto Valko tai Serto Kirjo Pyykinpesunestettä) ja huuhtele sekin vedellä.
 3. Pese tekstiili pesumerkintöjen mukaan.

Veri

Veritahrat lähtevät parhaiten pois tuoreeltaan.

 1. Veri lähtee tuoreena parhaiten pois kylmällä vedellä. Lämmin vesi auttaa hyydyttämään veren, jolloin se tarttuu tekstiilin pintaan entistä sitkeämmin.
 2. Vanhaa tahraa kannattaa esikäsitellä tahranpoistoaineella (Serto Tahrasooda), tai nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä).
 3. Pese tekstiili entsyymipitoisella pesuaineella kuten Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella.

Purukumi

Purukumitahra lähtee yleensä suhteellisen helposti pois tekstiilistä, kunhan muistaa pari kikkaa.

 1. Laita tekstiili pakastimeen, mikäli se kestää pakkasta. Toinen vaihtoehto on jäädyttää purukumia painamalla sitä nurjalta puolelta jääpalalla.
 2. Poista purukumi tekstiilistä raaputtamalla sitä varovasti.
 3. Esikäsittele tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä), tai tahranpoistoaineella.
 4. Pese tekstiili pesumerkintöjen mukaan.

Ruoho

Ruohotahrat vaativat melkein aina esikäsittelyä ennen pesua lähteäkseen kunnolla pois.

 1. Esikäsittele tahra tahranpoistoaineella, tai nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä). Esikäsittelyn aikana kannattaa välttää turhaa tahran hankaamista, ettei tekstiilin pinta vahingoitu.
 2. Pese entsyymipitoisella valkopesuaineella kuten Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella.

Voikukka

Voikukkatahra on värjäytymä, joka vaatii lähes poikkeuksetta valkaisuainetta sisältävän pesuaineen käsittelyä. Tahra on hyvä yrittää poistaa mahdollisimman nopeasti, sillä pidempään tekstiilissä olleena sen poistaminen on erittäin vaikeaa.

 1. Käsittele tahra joko nestemäisellä pyykinpesuaineella (esim. Serto Valko Pyykinpesunesteellä tai Serto Kirjo Pyykinpesunesteellä), tahranpoistoaineella, tai ruokasoodasta ja vedestä tehdyllä tahnalla. Huuhtele haalealla vedellä.
 2. Toista käsittely, mikäli tarpeen.
 3. Pese tekstiili valkaisuainetta sisältävällä pyykinpesuaineella (esim. Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella) korkeimmassa pesumerkintöjen sallimassa pesulämpötilassa.

Aurinkovoide

 1. Poista ylimääräinen aurinkovoide tekstiilin pinnalta esimerkiksi veitsellä. Näin varmistetaan, ettei tahra lähde käsiteltäessä leviämään.
 2. Esikäsittele tahra ennen pesua nestemäisellä pyykinpesuaineella kuten Serto Valko Pyykinpesunesteellä, Serto KirjoPyykinpesunesteellä tai tahranpoistoaineella.
 3. Pese tekstiili pyykinpesuaineella, joka sisältää valkaisuainetta ja entsyymejä esim. Serto Hajusteeton Pyykinpesujauheella, korkeimmassa pesumerkintöjen sallimassa lämpötilassa.